24.12.10

Juleaften er som et stykke cognacfyldt chokolade

Juleaften er som et stykke cognacfyldt chokolade, man ved, hvad man får og alligevel æder man det. 
Den er ligesom chokoladen pakket fint ind, man lokkes at det lysende papir, man dufter til chokoladen, bidder og fortryder, når cognacen rammer tungen. 
Ja ok, man skal nok ikke være cognac elsker, hvis man skal kunne følge denne tankegang.

Forstår mig ret, jeg synes jul er hyggeligt og jeg juler hele december og jeg bager og jeg hygger, men alle disse ting er for mig ikke kun forbundet med en højtid. 
Jeg mener ikke man kun kan lave risengrød i december - Jeg er en forbandet perle, der elsker risengrød så meget, at jeg også laver det midt om sommeren. 
Og jeg spiser kirsebærsauce på pandekager eller på andre uhellige måder, bare fordi jeg kan lide det. Så jeg forstår ikke helt det store ståhej omkring den ene aften af året, hvor alt skal være på en bestemt måde.

Jo, and smager godt og det smerter mig, at man kun åbenbart må spise det til Mortens Aften og til Jul . Men jeg spiser and mere end een gang om året. Netop - fordi jeg elsker and! Og så sent som forrige år fik jeg en forfærdelig lyst til brunede kartofler og rødkål, så T blev sendt på jagt midt i marts.

Det der egentlig fik mig til at skrive dette indlæg, var en diskussion i sengen sidste nat, hvor jeg på grund af feber ikke vidste helt, om jeg kunne overskue en tur til Lyngby inkl. overnatning idag.
T var meget påståelig og mente, at det var synd, at jeg var alene juleaften.
Da jeg prøvede at forklare, at juleaften ikke betød noget for mig, ville han ikke forstå. Han mente, at selvfølgelig betød juleaften noget for mig, for det gør den for alle. Forgæves sagde jeg, at jeg synes, at især juleaften er kedeligt forudseligt og ligegyldigt, men nop "I mit hjerte elskede jeg julen" - Spørgsmålet, der blev ved med at dukke op er, hvorfor i himlens navn skulle jeg gøre det? Den eneste grund, til at jeg holde juleaften, er fordi jeg, af den dårlige samvittighed T og hans familie giver mig, er tvunget til det. 

Altså, jeg kan godt lide at jule og synes lysene i december er både dejlige og tiltrængt, men jeg ser bare juleaften som et kæmpe antiklimaks, hvor alt holder op, og vi skal stadig igennem januar og februar, for at nå til foråret.

Jeg vil da også gerne have maden og gaverne - især gaverne og and og ris a la mande, men det med at danse omkring et træ, at se Disneys Juleshow og finde mandelgave og deslige, betyder ikke noget for mig. Jeg bliver svimmel af at danse omkring juletræet og mandelgaven er alligevel altid et eller andet crap, som bliver fundet for en ti'er i Gorillaen eller Tigeren.

Om jeg er med til juleaften eller ej er fuldkomment ligegyldigt for mig. Måske fordi jeg ikke er vokset op med de traditioner.  Jeg forstår ikke pointen i at danse omkring et træ. Det er jo et træ for pokker! Et træ…  
Eller at se de samme klip af de samme tegnefilm år efter år, efter år Jeg vil hellere se hele tegnefilmen, og så er jeg faktisk slet ikke vild med Anders And og Chip og Chap. Og musene i Askepot er den kedeligste del i en af mine ellers yndlingstegnefilm.

Det jeg egentlig undrer mig mest over er, hvorfor jeg ikke må sige, at jul ikke betyder noget for mig, når det nu ikke betyder noget?

Lige det sidste sure opstød før jeg wrapper op-
Jeg synes, at de klip medier i år har haft fremme, med at flere og flere muslimer holder jul, er direkte forkastelige og dybt foragtelige. Jeg ser det ikke som en del af integrationen, men som leflen for DF - "Se os, se os! Se hvor danske vi er, vi holder også jul, fordi vi er så danske." 
Fint hold i bare jul, men lad dog være med at skilte med det. DF vil stadig ikke kunne lide jer for i har en forkert farve og nationalitet- og ligegyldig hvad i gør, så vil i være "de andre".

Som sagt; Julen er som et stykke cognacfyldt chokolade; smukt pakket ind, lokkende og sød udepå, men bitter inden i.
Jeg gider ikke fejre julen, bare fordi jeg bor i et land, hvor den skal fejres.


Glædelig Jul! Og glæd jer til nytårsindlæg, for dét er min højtid!

11 kommentarer:

Leoparddrengen sagde ...

Hæ, du har lige givet mig en idé til et historie-indlæg, tak for det!

Og så god jul, trods alt - nyd cognac'en!

(Hvad pokker har du da iøvrigt imod cognac?!)

Erna sagde ...

Dukken - altid til tjeneste ;)

Jeg kan ikke lide cognac, fordi det ikke smager godt. Det smager bittert, sprittet og ulækkert.

Glædelig jul right back at ya!

Leoparddrengen sagde ...

Sprittet?! Som i modsætning til slivovitz?

(Altså det er ikke det - jeg holder meget af cognac, slivovitz og sprittet - jeg undrer mig bare stadig... ;) )

Erna sagde ...

Jeg synes, at slivovitz også smager forfærdeligt! Men det kan man i det mindste bunde. Det må man ikke med cognac.

Leoparddrengen sagde ...

Sandt nok - slivovitz og Masterbrew må bundes, cognac ikke.

Men jeg troede egentligt du havde bedre forhold til slivovitz.

Og hvorfor er det egentligt vi så ofte ender op med at diskutere sprut?

Erna sagde ...

Det er præcis hvad man må og ikke må. Og derfor kan jeg klare Masterbrew til trods for min ellers store foragt mod øl. Og slivovitz kan jeg godt drikke, men det er nu mit sidste valg. Faktisk er jeg mere til pæresnaps - de smager godt.
Cognac skal nydes og det er jo ikke nydeværdigt.

Jeg tror vi ender op med at snakke sprut så ofte, fordi vi er sutter? Bare et gæt.

Allan Schmidt sagde ...

Tjah, juleaften betyder såmænd heller ikke så meget for mig, så du er ikke alene. I år skal aftenen foregå sammen med kæresten, hendes faster og dennes ven. Ingen gaver, men udelukkende god mad og hygge.

Disnet-showet er tradion og hyggeligt. De fleste har set det gennem mange år og showet bringer minder fra tidligere år (måske endda helt tilbage fra barndommen, hvor julen altid var spændende). Familien mødtes, de voksne hygger, snakker, laver mad og børnene ser Disneyshow. Nå ja, og hvem holder ikke af Jesper Fårekylling, når han ønsker os en glædelig jul og synger eller Bambi på glatis.

Anyway. Bare et par tanker fra en som ikke går så meget op i jul, men sagtens kan se juleshowet :)

Glædelig jul, Erna. Håber det bliver en god afslutning på 2010.

Uden Relevans sagde ...

Glædelig jul Erna :)

Domus1 sagde ...

Jamen ikke mere om sprut.
Julen er oprindeligt en gammel, hedensk solhvervsfest, hvor man fejrede lysets genkomst - længere dage.
Det er jo mere praktisk at hænge lys på et træ, end det er at lave ildhjul - svinge rund med fakkellignende brændende træstykker, så det ligner sole.
Lyset og solen blev jo tilbedt som guder i mange gamle religioner.
Vore ædegilder kommer fra, at der blev ofret til disse guder og man taog jo så selv godt fra.
Det med gaverne er en relativt ny "opfindelse" til støtte for forretningsdrivende ligesom alle andre nyere opfindelser af "gavedage/-anledninger" till støtte for forretningerne.
Hav et godt nyt år
Kærlig hilsen
Domus

Wayne sagde ...

Nice metafor egentlig :D

Kan godt forstå du synes julen er et antiklimaks. Har det lidt på samme måde, men der altså svært at leve op til den magi der er julefilmene, tror ikke det er muligt som voksen.

Erna sagde ...

@Allan Jeg tror at jeg heller ikke har Disney-traditionen fordi jeg ikke er vokset op med det. Ligesom jeg ikke kan se det sjove i Bamse og Kylling og Kaj og Andrea.
Men jeg nyder da maden. Og jeg kan altid godt lide at se familien. Jeg forstår bare ikke, hvorfor det skal være ekstra særligt den ene dag om året.

@Mofling glædelig jul til dig også. Selvom det er lidt for sent. Kys

@Domus jeg ved godt, at julen er en gammel hedens tradition og jeg har som sådan ikke noget imod julen. Det er selve juleaften og hele hypen omkring det, der går mig på. Jeg forstår det bare ikke. Og måske går de bare mere op i det i min familie end andre.
Jeg ved bare at aftenens store samtaleemne var en af tanternes kæreste, der holdt jul med sin tante, og han havde fortalt sine børn, at han ikke ønskede nogen gave, og så havde de ikke købt nogen gave og tænk sig, hvor kedeligt og forfærdeligt og synd det var, fordi selvom man ikke ønsker sig en gave, så skal man da stadig have en gave, nu det er jul.
Og ja - katten var rastløs hele natten, fordi den ikke havde fået hverken and eller en julegave.
Otte år med det - så gider man heller ikke mere ;0)

@Matiee Thanks, jeg syntes også det passede perfekt :o)
Jeg har aldrig prøvet julenaften som barn. Men Nytårsaften har jeg prøvet, og synes stadig at Nytår har et magisk skær over sig.